dijous, 24 de juliol del 2008

LES LUTHIERS -selecció-

Per un fan absolut de Les Luthiers com jo, és difícil decidir quina és la seva millor obra. Però crec que aquests tres vídeos mostren clarament la seva genialitat.

El primer l'he triat per la seva vesant còmica: és l'anomenat "MAL PUNTUADO", en el que Daniel Rabinovich substitueix a Marcos Mundstock com a presentador del show, i la cosa surt com surt. Quan els vaig veure per primer cop en directe, deu fer uns 12 anys, el Mal Puntuado em va provocar l'atac de riure més bèstia que he tingut mai.





El segon l'he triat per la vesant musical: és el "CONCERTO GROSSO ALLA RÚSTICA". Crec que és el millor que han fet musicalment. Barrejar dos estils musicals tan diferents com un concert barroc per orquestra de càmera (aquí Les Luthiers estàn acompanyats per la Camerata Bariloche) i música tradicional andina, i que quedi així de bé... s'ha de ser un geni.





Algú em va dir un dia: "Si hagués d'explicar a algú, qui són i què fan Les Luthiers, li deixaria veure el "PEPPER CLEMENS", per mi els resumeix del tot". I ja se sap que els pares acostumen a tenir raó.
Segurament no és la seva obra més divertida, ni té els increïbles jocs de paraules que tenen d'altres, i musicalment en tindran de millors, però té TOT el que defineix a Les Luthiers: una presentació divertida sobre la vida de Johann Sebastian Mastropiero, molt joc escènic del grup, cant polifònic, instruments informals (creats per ells), demostració de la seva qualitat i versatilitat com a músics...
Està dividida en dos talls: en el primer la presentació i en el segon, la cançó.