dimecres, 20 de maig del 2009

L'ECONOMIA EXPLICADA AMB DUES VAQUES

SOCIALISME: Tens 2 vaques. L'Estat t'obliga a donar-ne 1 al teu veí que no en tenia cap.

COMUNISME: Tens 2 vaques. L'Estat te les pren i et DÓNA una mica de llet.

FEIXISME: Tens 2 vaques. L'Estat te les pren i et VEN una mica de llet.

NAZISME: Tens 2 vaques. L'Estat te les pren i et fot un tret al cap.

BUROCRACISME: Tens 2 vaques. L'Estat en perd una, muny l'altra i llença la llet per terra.

CAPITALISME TRADICIONAL: Tens 2 vaques. Te'n vens una i et compres un toro. Cries més vaques. Te les vens i guanyes diners. Et jubiles ric.

NEO-LIBERALISME: Tens 2 vaques. Vens 3 de les teves vaques a la teva empresa que cotitza a borsa mitjançant lletres de crèdit obertes pel teu cunyat al banc. Després executes un intercanvi de participació del deute amb una oferta general associada, amb el que recuperes les 4 vaques, amb exempció d'impostos per 5 vaques. La llet que fan les teves 6 vaques és transferida a través d'intermediari a una empresa amb seu a les Illes Caimàn, que torna a vendre els drets de les 7 vaques a la teva companyia. L'informe anual afirma que tens 8 vaques amb opció a una altra més. Agafes les 9 vaques i les talles a trossets. Vens els trossets de les 10 vaques. Curiosament, durant tot el procés ningú s'ha adonat que en realitat tu només tens 2 vaques, fins que peta tot.

ECONOMIA JAPONESA: Tens 2 vaques. Les redissenyes a escala 1:10 i fas que et produeixin el doble de llet. Però no et fas ric. Rodes tot el procés en dibuixos animats, ho titules "Vakimon" i et fas milionari.

ECONOMIA ALEMANYA: Tens 2 vaques. Gracies a un procés de reingenieria aconsegueixes que visquin 100 anys, mengin un cop al mes i es munyin soles. Ningú creu que tingui cap mèrit.

ECONOMIA RUSSA: Tens 2 vaques. Les comptes i tens 5 vaques. Tornes a comptar i te'n surten 257. Tornes a comptar i tens 3 vaques. Deixes de comptar vaques i obres una altra ampolla de vodka.

ECONOMIA XINESA: Tens 2 vaques. Tens a 300 paios per munyir-les. Expliques orgullós al món la teva increíble ratio de productivitat lletera. Dispares a un periodista que pretenia explicar la veritat.

CAPITALISME AMERICÀ: Tens 2 vaques. Te'n vens una i forces l'altra a produir la llet de 4 vaques. Et sorprens quan es mor.

ECONOMIA IRAQUÍ: No tens cap vaca. Ningú es creu que no tinguis cap vaca, et bombardegen i t'envaeixen el país. Segueixes no tenint cap vaca.

ECONOMIA INDIA: Tens 2 vaques. Les poses en un altar per adorar-les. Segueixes menjant arròs al curry.

ECONOMIA SUÏSSA: Hi ha 5.000.000.000 vaques. Se suposa que deuen tenir amo, pero sembla que ningú sàpiga qui és.

ECONOMIA FRANCESA: Tens 2 vaques. Et declares en vaga, organitzes una revolta violenta i talles totes les carreteres del país, perquè vols tenir 3 vaques.

ECONOMIA NEOZELANDESA: Tens 2 vaques. Una d'elles la trobes cada dia més atractiva.

CAPITALISME ITALIÀ: Tens 2 vaques. Una d'elles és la teva mare, l'altre la sogra.

CAPITALISME BRITÀNIC: Tens 2 vaques. Estàn boges.

ECONOMIA ESPANYOLA: Tens 2 vaques, però no saps on són. Però com que ja és divendres, baixes al bar a esmorzar i llegir el Marca. En tot cas, ja les buscaràs dimecres després del pont de Sant Pancràs.

6 comentaris:

Kudifamily ha dit...

Genial, genial, geniaaaaaaaaaaal!!!!
:-)))
Ostiiiii, m'acabes d'alegrar la tarda amb el panxot de riure que m'he fet!!!!
:-DDDDDDDDDDDDDDD

Fins i tot en Lluc s'ha revolucionat dins la panxa amb tant de moviment, jajaja!

marià ha dit...

Fantàstic, jo també m'he fet un tip de riure!!!

McAbeu ha dit...

És molt bo, i de fet semblaria un acudit si no fos que és massa real per fer gràcia.
La crisi que tenim damunt ve produïda pel fet de que a molts els han fet creure que eren propietaris d'un ramat de vaques quan en realitat no guanyaven ni per mantenir-ne una.

captaire ha dit...

Mac: més aviat diria que amb prou feines guanyaven per comprar una mica de llet.
La crisi actual ve produïda pel què dius, i també, tal com explica la versió Neo-liberal de les vaques, pel fet que la majoria de moviment econòmic mundial era a nivell "virtual" i purament especulatiu.

Francesc Puigcarbó ha dit...

molt bo, em sembla que l'Ureta alguna vegada ho havia explicat.

Anònim ha dit...

deu meu, que gran!